Paluu osana ulkomaille muuton prosessia

Kansainvälisten työntekijöiden muuton parissa jollain tavalla työskentelevät suosittelevat mahdollisen paluumuuton huomioimista jollain tavalla jo, ennenkuin kotimaasta edes ollaan lähdetty. Kun työntekijä lähetetään työskentelemään ulkomaille muutamaksi vuodeksi, on siihen aina jokin työnantajaa ja työntekijää hyodyttävä syy. Ulkomaan komennus on kallis ja vaivalloinen prosessi kaikille osapuolille. Harmillisen usein unohdetaan että, se prosessi käsittää paluumuuton, josta myös pitäisi jäädä plussan puolelle.

Käytännössä siis paluumuuton suunnitteleminen jää syrjään ja monesti unohtuu lähes kokonaan, kunnes onkin aika palata Suomeen. Vaikka komennuksella ollut työmyyrä onkin kerännyt kokemusta, näkemystä ja vaikka mitä uusia taitoja ulkomailla, ei se välttämättä konkretisoidu kotimaassa urakehityksen kannalta suotuisasti. Tätä olisi syytä ehkäistä jo alkuvaiheessa hyvällä suunnittelulla, jotta sekä yritys ja työntekijä itse voisi saada täyden mahdollisen hyödyn koko ulkomaankomennuksen elinkaaresta.park-2967756_1920

Samoin voisi ajatella koulun suhteen. Kulkuria esittelevässä postauksessa koulun johtaja sanoi osuvasti että, muutto ulkomaille vaikuttaa lapsen elämään eniten, vaikka tällä itsellään on siihen  vähiten sanottavaa. Kun muuttoa suunnitellaan, mahdollinen paluumuutto, tai muutto johonkin kolmanteen maahan, olisi hyvä pitää mielessä myös lasten koulutuksen kannalta.

Kysymyksiä ja tilanteita on varmasti yhtä paljon kuin (paluu)muuttajiakin. Kannattaako yläkoulun ulkomailla suorittaneen nuoren mennä Suomessa suomenkieliseen lukioon vai olisiko englanninkielinen IB-lukio sopivampi? Miten suomenkieltä pidetään yllä ulkomaanvuosien aikana? Entä miten ulkomailla saavutettua kielitaitoa pidetään yllä Suomessa?  Miten lapsi sopeutuu takaisin suomalaiseen koulumaailmaan? Ovatko entiset kaverit edelleen tallella ja saako lapsi uusia kavereita? Meneekö lapsi ikäkauttaan vastaavalle luokalle jos on aloittanut koulun ulkomailla aikaisemmin kuin se Suomessa aloitetaan?

Vuosikymmeniä ulkomailla asuneet ulkosuomalaiset eivät välttämättä edes harkitse muuttavansa takaisin Suomeen. Ei ole mitään syytä, jos elämän kaikki palaset ovat uudessa asuinmaassa. Jokatapauksessa elämä voi yllättää ja paluumuutto syystä tai toisesta tulla eteen, kuten Tealla jonka tarina esitellään seuraavassa postauksessa. Kyselin takaisin Suomeen muuttaneilta vanhemmilta, miten heidän koululaistensa paluumuutto oli sujunut. Jaan muutaman heidän kokemuksistaan.

Jätä kommentti